lauantaina, helmikuuta 04, 2006

Tatticappuccino lämmittää


Tatticappuccino
Originally uploaded by InaRuo.
Hufvudstadsbladet julkaisi viime viikolla soppaohjeita, joissa oli mukana myös tatticappuccino, tosin nimellä lyxig karljohan (loistokas herkkutattikeitto). Kokeilin reseptiä eilen, ja sehän olikin todella hyvä!

Pohjalla on yksinkertainen liemi tai oikeastaan sose: 30 g kuivattuja herkkutatteja (jotka liotetaan hyvissä ajoin), 2 rkl öljyä, 1 pieni sipuli, ruukku kirveliä ja 8 dl kasvislientä. Silputtu sipuli ja liotetut sienet paistetaan öljyssä kuultaviksi, lisätään silputtu kirveli ja liemi ja haudutellaan. Ohjeessa ei sanottu, mutta minä surautin pehmenneet sienet ja sipulit lopuksi yhtenäiseksi soseeksi sauvasekoittimella. (Tosin mittani olivat varmaan runsaammat kuin ohjeessa: 30 g sieniä oli kunnon kourallinen ja sipulikin aika iso.)

Cappuccinon juju on tietenkin kerma, jota vatkataan 2 dl kovaksi vaahdoksi ja lisätään varovasti isolla lusikalla tarjoiluvaiheessa kuuman sopan sekaan. Tarkoituksena on saada keitosta kuohkea, joten tässä vaiheessa ei enää käytetä vispilää tai sauvasekoitinta. Jos kerman rasva hirvittää, niin onhan niitä kevytvaihtoehtojakin...

Tänään onkin taas sellainen pakkaspäivä, että ainakin pitkät lenkit jäävät väliin. Taidan keskittyä saksan läksyihin ja tietenkin taas kerran ruuanlaittoon. Jääkaapissa odottaa muutama lahjaksi saatu siikafile, joiden seuraksi kehittelen varmaan taas jotain hyvää sienistä.

2 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Olen joskus tarjonnut sienicappuccinoa kaverilleni, joka väittää, ettei voi sietää sieniä. Rohkeus palkittiin ja nyt hän kuulemma itsekin välillä keittelee sienikeittoa. Polkkapossu on myös sienifani.

Ina Ruokolainen kirjoitti...

Olen huomannut, että useimmat hyvät ruuanlaittajat pitävät sienistä. He nimittäin ovat huomanneet, etteivät ainoat vaihtoehdot ole tylsä jauholla suurustettu kermainen sienikeitto tai purkista kaadetut limaiset herkkusienet pizzan päällä.

Erityisen iloinen olen siitä, että nuoremmasta tyttärestäni tuli kasvissyönnin myötä sienten ystävä. Hän alkaa jo erottaa eri sienilajien makueroja tosi hyvin, vaikka ei muuten olekaan mitenkään erityisen ruuanlaittoon orientoitunut ihminen.