sunnuntaina, tammikuuta 13, 2008

Pyykkipäivä on saavutettu etu

Tämän päivän Hesarin asunto- osiossa (E) on kaksikin juttua, joiden kanssa olen harvinaisen samaa mieltä. Emmi Sjöholm kehuu taloyhtiön omaa pyykkitupaa, Jaana Savolainen taas haluaa keskustella, mitä järkeä on rakentaa sauna joka ikiseen, pieneenkin, kerrostaloasuntoon.

Muutimme joulun alla 1941 rakennettuun taloon, jossa on kohtalainen pyykkitupa: yksi hyvä pesukone ja iso kuivaushuone, jossa puhaltaa (aika tehoton) puhallin. Yhdessä huoneessa on vielä tunnelmanluojana ja koriste-esineenä upea vanha mankeli, jota ei enää käytetä. Sen viereiset pitkät pöydät sen sijaan käyvät erittäin hyvin lakanoiden ja pyykin viikkaamiseen.

Peseminen on ainakin tällä hetkellä ilmaista, joten se on selvä vähennys vuokraan, etenkin jos itselle ei ole tarvinnut hankkia konetta ollenkaan. Pyykkitupa onkin erittäin tarpeellinen talon pienissä asunnoissa asuville (useimmat opiskelijoita tai muita nuoria perheitä), joilla todennäköisesti ei ole edes konetta tai ainakaan tilaa kuivattaa pyykkejä. Meillä on keskimääräistä isompi asunto ja entisestä asunnosta mukana tullut pesukone kylpyhuoneessa, mutta ei se ole monta kertaa tänä aikana pyörinyt. Keskitämme pyykkäykset yhdelle päivälle viikossa ja unohdamme homman muuksi ajaksi. Suurin osa lakanoista ja pyyhkeistä ehtii kuiviksi varatun päivän aikana, joten joka paikassa ei enää roiku isoja tekstiilejä. Kaksi pientä kuivaustelinettä riittävät käsipyykille ja viimeisten koneellisten jälkikuivaukselle.

Nyt vain toivomme, että tämä autuus jatkuu. Edullisuuden ohella homma on varmasti myös ekologista ja sekä talon että ihmisten kannalta terveellistä: pyykit pestään yhdellä hyvällä koneella ja kuivataan niille erikseen varatuissa tiloissa.

Pidän myös talo- yhtiömme vanhan- aikaisesta saunasta, vaikka yksi aikaan sidottu vuoro viikossa ei aina elämänrytmiin sovikaan. Mutta en missään tapauksessa haluaisi luopua asuntomme isosta vaatehuoneesta tai makuuhuoneena toimivasta entisestä palvelijanhuoneesta oman saunan vuoksi! Mieluummin lojun pari kertaa viikossa hyvällä omallatunnolla kylpyammeessa, mitä myös aika usein pidetään energian tuhlauksena. Epäilen silti, että ammeen täyttäminen lämpimällä vedellä kuluttaa vähemmän energiaa kuin pienenkin saunan lämmittäminen - pitäähän saunassakin peseytyä.

Ei kommentteja: