sunnuntaina, maaliskuuta 14, 2010

Jäällekin pääsi vihdoin hiihtämään

Kuten useimmat varmasti tietävät, tänä uskomattomana lumitalvena on ollut lähes mahdoton liikkua järvien tai meren jäällä. Lumikerroksesta on kasvanut paksu ja höttöinen, ja pintalumen ja jään välissä on ollut usein vielä vesikerros. Pitkän pakkasjakson aikana lumikerros ei missään vaiheessa päässyt sulamaan ja tiivistymään, ja nämä olosuhteet ilmeisesti myös nostivat vettä jäälle. Moni onkin surkutellut, kun jäälle ei ole ajettu latuja.

Viime viikon suojasään ja viikonlopun pakkasten ansiosta tilanne on kuitenkin muuttunut. Eilen jo sataman ohi ajaessa havaitsimme, että jäällä oli pilkkijöiden lisäksi muutama hiihtäjä. Tänä aamuna vahdimme tiukasti, että mittari on miinuspuolella ja suuntasimme Teivaan satamaan. Ja kyllähän lumen pinta kantoi!

Alkutaival Mukkulaan oli silti aikamoista tuskaa. Jostain syystä lumen pinta oli kuin aalloilla, jotka tietenkin kulkivat poikkisuunnassa kulkuun nähden. Pilkkijöiden jalan- ja kelkanjäljet eivät kulkemista helpottaneet nekään. Sumuisesta säästä huolimatta valkoinen häikäisi, minkä vuoksi oli vaikea erottaa epätasaisuuksia. Mutta Enonsaaren kupeessa tilanne muuttui ja edessä aukesi silkkisen tasainen ja koskematon pinta, jota jatkui kilometrikaupalla Messilän ja Rautakankareen suuntaan. Paluumatkalla kaupunkiin pääsi jo vähän vauhdinkin makuun.

Kävimme aika monessa rannassa katsomassa lähempää maiseman yksityiskohtia, joita toki kesälläkin usein voimme tarkastella kajakista. Ensimmäistä kertaa olimme kuitenkin näin lähellä Pauli Lindströmin suunnittelemaa teosta, joka kuuluu osana Vesijärven Rantagalleriaan. Näyttely tuntuu toisella kerrallaan viime kesänä hieman hiipuneen, mutta ainakin nämä lehdet ovat vieläkin hyvin ja ehjinä paikallaan.

Parin tunnin hiihtolenkkimme tuntui varsin leppoisalta, mutta iltapäivällä lounaan jälkeen uuvahdin täysin ja otin ansaitut päiväunet. Aika mahtava päivä.

Ja vielä täsmennys eiliseen merkintään. Etelä-Suomen Sanomat kertoi perheliikuntatapahtumasta, joka Kisapuistossa valtasi kaipaamamme luistinradan. Hyvä, että rata oli käytössä hienona talvipäivänä. Me vain olimme paikalla ihan liian aikaisin aamulla.

Ei kommentteja: