sunnuntaina, helmikuuta 28, 2010

Lumikuorma kolisee

Kukaan ei ole voinut välttyä talven lumiuutisilta, moni ei ihan fyysiseltä työltäkään. Asun kerrostalossa, joten minun ei ole tarvinnut itse lapioida esiin pihatietä tai tyhjentää kattoa. Mutta jos haluaisin käydä pudistelemassa mattoja kolmannen kerroksen tasanteellamme, urakka olisi aika mahdoton. Muutaman kerran talven aikana olen nähnyt huoltomiehiä ihmettelemässä alla olevan valopihan ikkunoita yläpuolelta ja putsaamassa laseja.

Mutta eilen aamulla tarkastaessani tilannetta vaikutti, ettei pihatasanteella ollut käynyt kukaan päiväkausiin - enkä edes tiedä, mihin lumen voisi tällaiselta suljetulta tasanteelta viedä. Lunta oli yli polven, naapureilta jäänyt puutarhapöytä muistutti sokeritoppaa ja yksi seinässä olleista valaisimista oli pudonnut ja särkynyt vaarallisen näköisesti. Toivottavasti muut rakenteet kestävät.

Nyt suojalla ikkunan takana kolisee ja lorisee koko ajan aika pahaenteisesti. Toivon tosiaan, että kaduilla liikkuvat ihmiset älyävät varoa katoilta alas syöksyviä lumimassoja ja jääpuikkoja.

Loska muuttaa kaupungin hetkessä kuraiseksi, mutta pakkasjakson jälkeen en valita. Eilisen ja tämän päivän hiihtolenkit Hollolassa ja Vierumäellä olivat tässä säässä yhtä juhlaa, kun mitään paikkaa kropassa ei palellut. Suojasää ja tuuli tosin ovat tiputelleet lunta ja roskia myös laduille. Se on kevättä.

Ja vielä henkilökohtainen kannanotto vilkkaana vellovaan kasvisruokakeskusteluun. Kävin eilen kaupassa ostamassa ainekset neljän hengen viikonlopun ruokaa varten ja selvisin 27 eurolla, kun hankin vain purjoa, kaalia, hiivaa, viiliä ja muita perusaineksia. Kuitenkin ruoka oli koko perheen mielestä sekä ravitsevaa että erinomaisen herkullista.
Eilen söimme pastaa purjo- pestolla ja herkku- tatti- kastikkeella (omista kuivatuista herkkutateista), tänään kaalipataa, itse leivottuja sämpylöitä ja mustaherukkapiirakkaa (kesällä pakastetuista marjoista). Ihan puhtaita kasvisaterioita en tarjonnut, sillä käytin ruuissa jonkin verran maitotuotteita ja lisäksi ostin kaalipadan höysteeksi muutaman bratwurstin, jotka paistoin niitä haluaville. Mutta pelkillä kasvisvalinnoillakaan kukaan meistä ei olisi jäänyt nälkäiseksi.

Ei kommentteja: