perjantaina, joulukuuta 21, 2007

Joulussa parasta on valmistelu

En ole koskaan ole ollut erityisen paha stressaamaan joulun takia etukäteen, mutta kyllähän valmistelut aina kasaantunut.
Tällä kertaa haastekerrointa on nostanut muutto, joka on mm. pakottanut siivoamaan ihan toisella tavalla kuin olen tottunut. Normaali joulu ei saa minua koluamaan kaappeja tai tomuttamaan kaikkea irtonaista, mutta nyt on ollut imuroida jatkuvasti porauspurua, pestä lattioita remonttimiesten jäljiltä ja siirrellä loputtomasti tavaroita, joilla vielä ei ole paikkaa. Itse asiassa syksyn aikana kerätyt pikkulasten joululahjatkin ehtivät olla pahasti hukassa pari viikkoa. Tänään ne löysin maalta juuri siitä paikasta, johon ne muistin jättäneenikin. Lahjakassi oli vain eri näköinen kuin muistin, päällimmäisenä joitain asiattomia esineitä.

Minun vahva puoleni joulussa on aina ollut ruoka, lähinnä alkuruuat ja muu ns. suolainen. Tytär paistaa ja koristelee pipareita lahjaksi, muuten meillä ei leivota. Paitsi tietysti hyvin säilyvää perunaita joululimppua, jota urakoin tusinan satsin toissapäivänä lahjaksi. Samana iltana muunsimme broilerinmaksat konjakilla liekitetyksi pasteijaksi, eilen olivat vuorossa sienisäilykkeet (kuivatuista suppilovahveroista), tänään lanttulaatikot ja graavilohi. Kinkkua tai muuta lihaa ei hankita, mutta viikonvaihteen aikana aion paistaa vielä ainakin yhden punajuuripateen ja silputa rosollin. Mies ostaa juustoja, lahjaksi on tullut jo useita viinipulloja, joten siinä se sitten onkin. Jos jaksan, teen vielä piparkakkujäädykkeen tai sitten vain otamme pakastimesta jäisiä karpaloita ja lämmitämme niiden päälle valmista kinuskikastiketta. Suklaarasioitakin tulee aina, joten muuta makeaa ei tarvita. Sitä paitsi olemme jo joulupäiväksi saaneet kutsun äitini joulupöytään, jossa taas varmasti on lihojakin monta sorttia.

Ruoka- ja lahjavalmisteluja tärkeämpää ovat ystävien ja sukulaisten tapaamiset, joita joulun alle on ehtinyt osua jo monta. Helsingissä piipahdimme iäkkään tädin luona, ystäväni kuljetin pakettiautolla hakemaan kuusta Hollolasta. Meillä on puolestaan käynyt lähes ex tempore paljon tyttären ja muutama meidän aikuistenkin ystävä. On itse asiassa mukava istua hetki kaiken kiireenkin keskellä. Joulu tulee, olemme valmiita tai emme. Kunhan nyt saan vielä työkalulaatikot siivottua olohuoneen lattialta.

4 kommenttia:

I.O.Rumdum kirjoitti...

Ruoat kuulostaa hyviltä! Kerro sen pipaprkakkujäädykkeen resepti, jooko? Vai onko se salaisuus? Mulla on kaapissa liikaa pipareita. Voisin kokeilla.
Jouluhalit!!

Ina Ruokolainen kirjoitti...

piparijäädyke:

2 keltuaista
1 dl tomusokeria
4 dl kuohukermaa
3 dl piparinmuruja
tuoretta inkivääriä raastettuna maun mukaan

Vatkaa keltuaiset ja sokeri. Vatkaa kerma. Yhdistä seokset sekä piparkakunmurut. Mausta halutessasi raastetulla inkiväärillä tai tilkalla hyvää likööriä (suosittelen inkivääriä, jos piparkakuissa ei ole sitä voimakkaasti). Huuhtele kakkuvuoka tai vastaava kylmällä vedellä, täytä seoksella. Pidä pakastimessa vähintään yön yli. Ota lämpimään 15-30 minuuttia ennen tarjoilua. Jäädyke irtoaa parhaiten, kun kastat vuoan hetkeksi kuumaan veteen. Oheen sopii esim. mansikka- tai vadelmasose.

Ina Ruokolainen kirjoitti...

Ja jouluhalaukset myös sinne!

I.O.Rumdum kirjoitti...

Jee, kiitti!