tiistaina, toukokuuta 22, 2012

Miten pääsen maalle ilman autoa?

Autoni hajosi, ilmeisesti lopullisesti. Asun keskellä kaupunkia, joten tavallinen arki sujuu oikein hyvin ilmankin. Pyörällä pääsee useimpiin sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei ihan viitsi tai jaksa kävellä. Ruokakassit jaksaa kantaa naapurikorttelista.

Mutta, mutta. Meillä on maapaikka naapurikunnassa, paikassa, johon ei juuri kulje busseja. Mies ja minä jaksaisimme kyllä ajaa vajaan kahdenkymmenen kilometrin matkan polkupyörälläkin, mutta koiria emme voisi niin kuljettaa. Lähimmältä bussipysäkiltä on koiravanhuksille liian pitkä kävelymatka.

Tänään koirat ja minä pääsimme muutamaksi tunniksi maalle tyttären kyydissä. Ryntäsin perillä heti tontin reunoille keräämään nokkosia ja nopean lounaan jälkeen etsimään metsästä korvasieniä.

Oli muuten sikälikin yhden ajanjakson loppu, että mäyräkoira kieltäytyi lähtemästä mukaani. Se ja mopsi jäivät tyttären kanssa ensin pihalle ja sitten sisään lepäämään.


Sienten kanssa kävi niin kuin usein käy: ensin kiersin pari lähimetsää ja löysin vain yhden lehto- korvasienen. Sitten palasin omalle tontille ja satuin vilkaisemaan metsänreunaan. Sienikaunottaret kasvoivat siellä melkein kaikki yhdessä ryppäässä. Yksi yksinäinen löytyi vielä aivan äitini olohuoneen ikkunan takaa.

Mutta takaisin vielä autopohdintoihin. Tämän päivän reissu ei olisi onnistunut mitenkään ilman joko omaa autoa tai tuttua kyytiä. Tytär suostui tekemään pari ylimääräistä ratinkäännöstäkin, sillä piti ensin käydä pesulakeikalla ja sitten anopin luona auttamassa häntä parissa pikku asiassa. Ja koirat pääsivät mukaan ja samalla nauttimaan kesäsäästä.

Maalla käynnin lisäksi käytämme autoa talvella siirtyes- sämme hiihto- laduille ja kesällä mennessämme melomaan. Mies kuljettaa myös kilpapyöriään kilpailumatkoille. Ensi viikonlopuksi olemme tässä tilanteessa vuokranneet pakettiauton, sillä mies aikoo osallistua Vaasassa vanhojen pyörien Retrokilpurit-ajoon. Samalla reissulla aiomme käydä muutaman tutun luona muualla Pohjanmaalla. Vuokra-auto käy tällaiseen erityistilanteeseen, mutta ei ratkaise jatkuvaa tarvetta. Kallistakin se on.

Toisaalta omankin auton pito on ihan hirveän kallista. Maksamme verojen ja käyttökulujen lisäksi myös keskustan parkkipaikasta. Ihan totta puhuen meillä ei olisi mitenkään rahaa ostaa uutta tai edes "uutta" vanhaa autoa. Päätöksestä ei tule helppo.

Ei kommentteja: