sunnuntaina, maaliskuuta 04, 2012

Aikainen hiihtäjä hankikannon löytää...

Kovin moni tuttava intoilee jo keväästä ja näkee sen merkkeinä tippuvat räystäät ja kuraiset kadut. Samaan aikaan toisaalla kehittyy tällä hetkellä aivan upeita hankikantokelejä. Edellytys on siis ensin suojasää ja sen perään aurinkoinen pakkaskeli, joka sekä kuivaa että kovettaa hangen pinnan.

Avasimme tämän sunnuntaiaamun Vesijärven jäällä, jossa kahdeksan maissa olimme lähes ensimmäisenä liikkeellä. Aika pian sen jälkeen toki näimme muitakin hiihtäjiä ja etenkin pilkkijöitä. Aurinko helotti niin täysillä kuin voi, ja hangen pinta oli täysin kantava. Toki se oli monesta kohtaa myös rikki menneiden suojasäiden ja kävelijöiden jäljiltä.

Mutta varsin hyvin pystyimme kiitämään rapealla pinnalla Jalka- rannasta Enon- saaren ympäri ja takaisin. Mennessä oli tuuli vastainen ja tullessa palkinnoksi ihana myötätuuli - näinhän hiihtosuunta aina kannattaisi valita, ettei hiihtäjä uuvu. Tullessa näimme yhden leijan kanssa surffaavan lautailijankin.

Kuluneen viikon aikana olemme kokeneet talven parhaita (ja myös pahimpia) hiihtokelejä niin suojassa kuin pakkasessakin. Niitä olemme käyneet hakemassa Vierumäeltä Suomen urheiluopiston laduilta, sillä näin Salpausselän kisojen aikaan on turha lähteä Lahden laduille. Urheilukeskuksessa pääsevät vain tosikilpailijat ja muualle kaupunkiin eivät juuri latukoneet ehdi.

Vierumäellä latuja hoidetaan hyvin, ja eilen siellä järjestettiin jopa rautatieläisten pohjoismaiset mestaruuskisat. Toissapäivänä taas tapasin hotelli-ravintolan ovella Justyna Kowalczykin, joten todella kovatkin maailman huiput majoittuvat ja harjoittelevat siellä Salpausselän kisojen aikaan.

Latukoneen jäljissä hiihtäessä tosin pitäisi aina muistaa olla varovainen. Laskin eilen rempseästi alas yhden mäen, josta olen mennyt satoja kertoja - ja kaaduin. En ottanut huomioon sitä, että latukoneen möyhimä latu voi olla tosi pehmeä ja viettävä. Pyllähdin sen verran tömäkästi, että nyt on häntäluu kipeä. Eihän sille mitään voi tehdä muuta kuin yrittää välttää uusia kolhuja. Tänään jäällä kyllä huomasin, ettei potku oikein millään tahtonut lähteä tarpeeksi alhaalta selästä. Kipu tekee varovaiseksi.

Ei kommentteja: