lauantaina, heinäkuuta 08, 2006

Mustaherukkaa helteeseen


Mustaherukka
Originally uploaded by InaRuo.
Lomalaisena innostuin kaivamaan esiin vanhan Louhisaaren juoman reseptin. Juomahan on aivan erinomainen helteen helpottaja, joka virkistää mielestäni paljon paremmin kuin mitkään kaupalliset juomat. Sokeria siinä on kohtuullisesti, makua tulee sekä viinimarjanlehdistä että sitruunasta ja hiilihappoakin syntyy hiivakäyttämisellä. Hiivaa sitten tarvitaan todellakin aivan nokare, muussa tapauksessa sima käy mahassa vielä yölläkin!

Marsalkka Mannerheimin kotikartanon Louhisaaren simaan käytetään kymmeneen litraan vettä pari kourallista tuoreita tai 80 grammaa kuivattuja lehtiä, kilo sokeria, ½ rkl hiivaa ja parin sitruunan viipaleet tai kuori. Muut aineet kiehautetaan, hiiva lisätään jäähtyneeseen juomaan. Annetaan käydä yön yli, siivilöidään, pullotetaan ja jäähdytetään. Sima on hyvä janojuoma ja edistää virtsaneritystä.

Simaresepti on yksi niistä ohjeista, joita muutama vuosi sitten kirjoitin erääseen julkaisuun yrttivinkkeinä. Loppu mustaherukkavinkistä kuuluu seuraavasti: Kun marjat on kerätty, mustaherukan lehdillä on vielä monta käyttöä. Kurkku- ja sienisäilykkeissä ne estävät aineksia painumasta yhteen ja antavat makua liemeen. Kuivatuista viinimarjan lehdistä tulee aromikasta teetä. Lehdet kerätään syyskesällä.

Ei kommentteja: