torstaina, kesäkuuta 16, 2011

Tuoreita makuja

Näinä päivinä saa juosta joka päivänä luonnossa ja torilla, jos haluaa saada tuoreimmat maut lautaselle. Olen jo muutaman kerran tänä kesänä tehnyt viinimarjanlehtisimaa eli Louhisaaren juomaa, tosin pakastetuista mustaviini- marjanlehdistä. Mutta tuoreitakin olisi käytössä, ja itse asiassa niitä kannattaisi kerätäkin talteen (joko pakastimeen tai kuivattavaksi), koska lehdet myöhemmin kesällä alkavat ruskettua ja usein myös joutuvat jonkin tuholaisen runtelemiksi. Louhisaaren juoman resepti löytyy aiemmasta postauksestani vuodelta 2006. Juoma syntyy aika nopeasti ja helposti, kunhan siihen tulee rutiini, ja parempaa janojuomaa saa hakea - kunhan muistaa olla sokerin kanssa maltillinen.

Suuritöisempiä sen sijaan ovat kaalikääryleet, joita meidän perheessämme rakastavat kaikki. Teen niitä aina kahdenlaisia, kasvissyöjälle sopivan ja lampaanlihatäytteisen. Tänään urakoin neljästä kaalista kaksi pellillistä, 64 käärylettä, sillä kovin usein hommaan ei jaksa ryhtyä. Ja tiedän kyllä, että muutaman päivän kuluttua niitä ei enää ole pakastettavaksi.

Tein nyt toista kertaa ison satsin herkkutatti-pähkinätäytteisiä kääryleitä, edelliset söimme viime joulun aikaan. Reseptin pohjaidea tuli Glorian ruoka ja viini -lehdestä, mutta olen kyllä soveltanut ohjetta aika lailla omien mieltymysteni mukaan. Jouluna käytin ohjeessa ehdotetun savoijinkaalin tilalla kiinankaalia, nyt tietenkin ihanaa varhaiskaalia, jota saa jo kotimaisenakin.

Täytteen riisin tilalla käytin viimeksi spelttihelmiä, nyt kokonaisia ohraryynejä. Olen ruvennut käyttämään Vääksyn Myllyn jauhoja ja suurimoita viime aikoina aina, jos vain niitä olen saanut. Speltti pitää hakea ihan myllyltä asti, sen sijaan ohrasuurimoita on lähikaupassakin.

Kaalikääryleistä tulee aina vähän eri makuisia, mutta aina ne ovat perheemme suosikkiruokaa. Nyt on edessä sosiaalinen viikonloppu, jonka aikana aion tarjoilla herkkuja myös parille vierasporukalle. Oheen keitän ihanat uudet perunat, teen ehkä jonkin kastikkeen ja tietenkin survon pakastimesta löytyviä karpaloita tai puolukoita lisukkeeksi. Salaatiksi käy näin kesällä ihan vain tomaatti joko uusien sipuleiden tai basilikan ja öljykastikkeen kanssa.

Ei kommentteja: