ESS julkaisi uutisen, joka todennäköisesti pohjaa johonkin tiedotteeseen. Pääsisältö on kertoa, että luonnonsienissä on Tshernobylin onnettomuuden jälkeen edelleen liikaa säteilyä täällä, mihin laskeuma osui pahimmin.
Uutinen kuitenkin herättää useampia kysymyksiä kuin mihin se yrittää vastata. Jos EU:lla on raja-arvot, millaisella sienten käytöllä ne ylittyvät? Uutinen kertoo vain, että sienten "oikealla" käsittelyllä eli liotuksella ja ryöppäyksellä säteilyä voidaan vähentää. Mutta nuo käsittelytavat eivät suinkaan ole oikeita käsittelytapoja kaikille sienilajeille ainakaan säilöntä- ja ruoanlaittomielessä. Miten mahtaa esimerkiksi kuivaaminen vaikuttaa?
En väheksy ympäristön myrkkyjä tai epäpuhtauksia enkä varsinkaan ydinsäteilyä, johon minä olen jopa yrittänyt vaikuttaa äänestämällä ydinvoimasta kieltäytyviä poliitikkoja. Mutta harmittaa, kun tällaisella uutisoinnilla lietsotaan vain pelkoja. Muistan yhden blogistin, joka säteilyn vuoksi ei ollut koskaan opettanut perheelleen luonnonsienten syöntiä. Tällä logiikalla voisi kieltäytyä monesta asiasta.
Nykyään osataan uutisissa Itämeren kalojen dioksiini- ja muista myrkkypitoisuuksista jo antaa jonkinlaisia syöntisuosituksia. Moni asiantuntija on myös muistuttanut, että raja-arvot taitavat ylittyä lähinnä vain ammattikalastajien perheissä. Kaikille muille (ehkä pikkulapsia tai raskaana olevia naisia lukuun ottamatta) kala-ateriat ovat usein se terveellisempi vaihtoehto. Myös sienissä on vaikka mitä terveyttä edistäviä vaikutuksia - mm. talvella kipeästi kaivattavaa d-vitamiinia -, joten kannattaisi keskittyä edistämään niiden käyttöä.
Minä pidän itseäni sen verran vakavana sienestyksen harrastajana, että haluaisin saada myös järkevää tietoa ympäristön vaikutuksesta sienten turvallisuuteen. Siitä pidän toki ihan itse huolta, etten kerää ja syö myrkyllisiä lajeja tai pilaantuneita yksilöitä.
tiistaina, tammikuuta 25, 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Voi Ei! Itse liotankin muut paitsi suppilovahverot ja mustat torvisienet.
Lähetä kommentti