lauantaina, joulukuuta 17, 2005

Joulusilakat purkissa


Joulusilakat purkissa
Originally uploaded by InaRuo.
Perheessämme on jo pelkästään joulukuun aikana tapahtunut niin paljon ylimääräistä, että päätimme jättää jouluvalmistelut väliin. Tyttären ylioppilasjuhlia järjestäessä luulin myös jo käyttäneeni loppuun kaikki hyvät ruokaideat.

Vaan eihän sille mitään voi, että lehtien joulureseptit vaikuttavat. Ihan ohi mennen pistin talteen Feminan punajuurisilakan ohjeen ja satuinpa vielä kauppaan lähtiessä vilkaisemaan Hesarin piparjuurisilakkareseptiä. Ja kas kummaa, kaupasta tarttui mukaan juuri tarvittavia ruoka-aineita.

Kokeilut ovat nyt purkissa maustumassa, joten silakoiden mausta ei ole vielä kokemuksia. Punajuurisilakan maustekastike (aika paksu tahna) kuitenkin maistui niin hyvältä jo sellaisenaan, että laitan sen tähän: 4 keskikokoista säilykepunajuurta muusataan tahnaksi, johon lisätään 2 dl crème fraichea, 3 ruokalusikallista pieniksi hakattuja kapriksia, pieni punasipuli silppuna sekä maun mukaan mustapippuria ja suolaa (minä jätän aina suolan pois, kun käytän säilöttyjä aineksia, tässä tapauksessa siis punajuuria ja kapriksia). Tämä seos siis maustaa noin puolta kiloa silakkafileitä, joita on ensin liotettu kuusi tuntia liemessä, jossa on 5 dl vettä ja 1 dl väkiviinaetikkaa sekä ruokalusikallinen suolaa.

Samainen ruotsalainen naistenlehti Femina muuten neuvoo tekemään sienillä maustettua maksapasteijaa lisäämällä valmiiseen (levite-)maksapasteijaan pienet määrät kermaa, vahvaa sienilientä, viiniglögiä ja desilitran tuoreita, pieniksi hakattuja kantarelleja, suppilovahveroita tai herkkusieniä. Perheessämme on aika monena jouluna valmistettu broilerinmaksapasteijaa, jota on maustettu milloin vihanneksilla, milloin sienillä. Tänä vuonna kokeilen joko suppilovahveroita tai torvisieniä mausteena.

Mutta, kuten sanoin, stressiä ei oteta! Näitä on hauska tehdä vain siksi, että nyt lehdissä on vilisemällä mielenkiintoisen näköisiä ohjeita. Jotkut niistä jäävät elämään, toiset todetaan yhdellä maistamisella kertakäyttöisiksi. Eikä kaikkea ruokaa tarvitse valmistaa aatoksi. Luulen, että me syömme joulukaloja jo etukäteen pitkin ensi viikkoa.

Ei kommentteja: