lauantaina, tammikuuta 19, 2013

Suppilovahveronäkkileipä

Joulunajan sukulaisjuhlissa sain sukulaisen leipomaa sieninäkkäriä. Oli kuulemma sovellettu Glorian ruoka & viini -lehden resepti, jossa leipoja oli vaihtanut mustatorvisienet suppilovahveroihin. Sen verran maukasta oli, että päätin kokeilla.

Tarvitaan 1 dl kuivattuja sieniä, jotka murustetaan mahdollisimman pieniksi, 1½ dl kiehuvaa vettä, ½ ps kuivahiivaa, 1 rkl (vaahtera)siirappia tai hunajaa, 1/4 tl suolaa, 3 dl hiivaleipäjauhoja, 2 dl ruisjauhoja. Voiteluun vielä 1 kananmunan valkuainen ja 1 rkl vettä, päälle seesaminsiemeniä ja haluttaessa siemuruja.

Kiehuva vesi kaadetaan sienimurujen päälle, jäähdytetään n. 40-asteiseksi, sekoitetaan liemeen hiiva, siirappi, suola ja jauhot. Taikina vaivataan kimmoisaksi ja leivotaan pötköksi. Tangosta otetaan pieniä palloja, jotka kaulitaan jauhotetulla alustalla noin millin ohuiksi "letuiksi". Voidellaan voi- ja vesiseoksella ja ripotellaan päälle seesaminsiemeniä (ja sienimuruja). Paistetaan 250-asteisessa uunissa n. 6-8 minuuttia.

Sukulainen oli siis jo neuvonut vaihtamaan mustatorvisienet suppilovahveroihin (oli kokeillut kumpaakin), mikä onkin ihan järkevää ensimmäisen kokeiluerän kanssa, sillä suppilovahveroita on ainakin minulla paljon enemmän. Hän oli myös sitä mieltä, ettei pinnalle enää tarvita sienimuruja, koska taikinakin maistuu vahvasti sieneltä. Minä tein vielä yhden muutoksen eli käytin vaaleata siirappia, koska en viitsinyt lähteä vaahterasiirapin vuoksi kauppaan.

Näkkileivistä tuli oikein onnistuneita sekä maultaan että koostumukseltaan, ne jopa pysyvät voidellessa kasassa. Tein ihan turhaan kaksinkertaisen annoksen taikinaa, sillä ajattelin kuivan leivän säilyvän joka tapauksessa. Alkuperäisestä annoksestakin tuli näin komea keko (josta on jo muutama syöty).

En jaksanut leipoa ja paistaa kuin puolet, joten loppu taikina on nyt pakastimessa odottamassa paistamista. Ovathan näkkäritkin itse asiassa parhaita tuoreina. Kohta säilön ne paperipussiin, josta voi hyvällä omallatunnolla napsia suolapalaa, kun tekee mieli jotain välipalaa.


2 kommenttia:

beautyforgivenesshealing kirjoitti...

Voisinpa kokeilla naita... kiinalaisessa ruokatavarakaupassa ja muuallakin myydaan kuivattuja sienia. Vahan aina eparoin niiden ostamista, kun tulevat jostain hemmetin hunnanista, ties missa kasvaneita, ja kaukaa rahdattuja jne. Mutta tama kuulostaa tosi mainiolta. Varsinkin jos on menossakylaan, joka on 'bring a plate'-kutsu. :)

Ina Ruokolainen kirjoitti...

Sain muuten sukulaiselta vielä tämän kirjoitettuani yhden vinkin: ohuita näkkileipiä syntyy kaulimista nopeammin pastakoneella. Minulla ei moista laitetta ole, mutta joku muu voi kokeilla.